23 Şubat 2015 Pazartesi

En İyisini Sen Bilirsin (!)

       Bir çok insan yıllarca din elden gidiyor diye öldürüldü bu memlekette. Hepsine bir ad bulundu. Kimi zaman dış güçler, kimi zaman lobiler... Sesini çıkarmadın, sustun. Çorum, Maraş ve Sivas... Bunlar yakın tarihte yaşadıklarımız, bize yaşatılanlar. Evlere işaretler konuldu. Ses çıkarmadın, sustun. İnsanlar Bingöl'de ölümle tehdit edildiler. Kaçtılar, Dersim'e, İstanbul'a... Bilir misin, göçmen sadece ülke sınırları dışında olmuyor bu memlekette. Gezi sürecinde sekiz güzel insanı uğurladık, göremeyeceğimiz yolculuklara. Sesini çıkarmış gibi yaptın. Bir selam verdin.
      Bugün savaş var Kobani'de.  Komşunun akrabası var orada, ölümle karşı karşıya. Yine sesini çıkarmıyorsun, susuyorsun. Şehirde insanlar, akrabaları ölmesin diye sokaklara çıktı. Kimi insanlar ise insanlar ölmesin diye... Kimisi hepsini düşünerek sokaklardaydı. Amaç, Kobani'de yaşanan savaşa karşı birazcık haberdar olunabilmesiydi.
        Haberlerden izlediklerini bilirsin sen, gezi sürecinde yaşayan sendin. Televizyon kanallarının binalarının önünde yapılan eylemleri en iyi sen bilirsin. Sen orada gaz yerken, televizyonda penguen belgeselleri vardı. Hatırladın mı? Şimdi aynı televizyon kanalları, sokağa çıkan insanları terörist olarak lanse ediyor. Sen değil miydin, iki yıl öncesine kadar çapulcu olan? Ne oldu da bu iki yıl içinde ölen insanlara kayıtsız kalmayı öğrendin? Üzerine atılan gazı geri atmayı öğreten insanlara bu derece sırtını dönmene sebep olan nedir? Eylemde yüzüm görünmesin diye kamerayı ters çevirmeye çalışan sen değil miydin? Çeviremeyince yanındaki arkadaşından destek alan da sendin.  Sadece merakımdan soruyorum, nedir seni bu derece sessiz kılan?
        Çok istiyorlarsa Kobani'ye gitsinler diyorsun ya, işte, ona dahi izin verilmiyor. Kobani'ye destek için giden onlarca insanı yolda beş-altı defa çevirip kimlik kontrolü yapılıyor. Daha köylerden Kobani'ye geçmeden gaz ve suyla karşı karşıya kalıyorlar.
        Senin komşun, iş arkadaşın, kardeşim dediğin insanlar bunlar. Olmasalar da önemli değil ama hani bir yerden temas ediyor sana. Şunu da bil, tarih dediğin şey senin geçmişinden ibaret değil. Senin bulunduğun an tarihi bir andır. Ve sen bu zamanı nasıl geçirirsen öyle yazılırsın tarih kitabına. Üç seçeneğin var aslında. Ya öldürensin, ya ölen. Ya da ölüme seyirci kalarak, ölüme göz yuman.
         Ek olarak belirtmeliyim ki, ben sınırlara inanmıyorum. Bir kaç kişinin koyduğu sanal çizgiler üzerinden yapılan ticarete de...  İnsansın sen! Tek istediğim bunu hatırlaman. Etnik kökenin veya etnik kökenim hiç önemli değil. Ne olur, insan olduğunu hatırla ve Kobani'ye sessiz kalma! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder